Weersverwachting Malaga
Wil jij de weersverwachting van Malaga weten? Veel mensen gaan vanwege het aangename klimaat naar de Costa del Sol, en daarom dus ook naar Malaga. Gepensioneerden overwinteren er graag een aantal maanden om de kou in Nederland te ontvluchten. Malaga heeft een gematigd Mediterraans klimaat. Dit kenmerkt zich door zachte winters en warme zomers met weinig neerslag.
Het weer in Málaga
Hieronder kan je voor de aankomende 5 dagen zien wat voor weer het in Málaga gaat worden.
Regen in Málaga?
Op de regenradar hieronder kun je zien of het gaat regenen in Málaga.
De winters van Malaga
Wie van de typisch Nederlandse winterkou houdt, moet zeker niet naar Malaga gaan in de wintermaanden. Het vriest er namelijk nooit. In de afgelopen honderd jaar is de temperatuur slechts één keer onder de 0 graden gezakt, en dan nog niet eens heel veel, het werd op een officieel meetpunt slechts – 0,1 graad Celsius. Maar het was desondanks een klein drama. De Spaanse gewassen zijn duidelijk niet bestand tegen vorst. Een groot deel van de mango- en sinaasappeloogst ging hierdoor verloren. Normaal gesproken wordt het ook in de wintermaanden niet kouder dan een graad of zeven in de nachten. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur op een aangename 17 graden. In de wintermaanden moeten de inwoners rekening houden met ongeveer 12 dagen neerslag. Niet dat het dan flink door plenst, er valt in de winter gemiddeld 100 tot 200 mm neerslag per maand.
Het aangename voorjaar
Zodra het voorjaar wordt, wordt het weer al aangenaam in Malaga. Vanaf maart stijgt de temperatuur al boven de 20 graden en neemt de neerslagkans af tot minder dan 60 mm per maand. De nachten worden ook minder fris en het aantal zonuren loopt rap op naar gemiddeld acht per dag. Het voorjaar is dan ook een prima periode om Malaga te bezoeken. Als je niet van de zomerse hitte houdt is de periode april-mei ideaal. Het is er dan aangenaam warm, je kunt zonder jas en met korte mouwen naar buiten en loopt niet meteen te puffen van de hitte. Zeker als je van plan bent om veel te gaan doen zoals de stad bezichtigen, is het aan te raden om in het voorjaar te reizen.
De warme lange zomer
De zomers aan de Costa del Sol zijn warm en droog. Als je een echte zonaanbidder bent dan moet je zeker in deze periode naar Malaga reizen. Het voordeel van de kust is dat het er niet zo heet wordt als in het Spaanse binnenland. Je hebt vast de weerkaartjes wel eens gezien tijdens het weerbericht op tv waarin werd aangegeven dat het rond Madrid en Sevilla meer dan 40 graden werd. Dat gebeurt in Malaga vrijwel niet. Alleen als de zomerse Föhn over de stad waait, gedurende zo’n vijftien dagen per jaar, is het ook in Malaga extreem warm. De temperaturen kunnen dan ook hier oplopen tot ver boven de 40 graden. De bevolking wordt tijdens deze extreem warme dagen aangeraden om binnen te blijven.
Genieten van de zon tijdens de zomer
Je kunt ook tijdens de zomer op zich wel naar Malaga gaan, want door de matigende invloed van de zee wordt het er niet zo heel erg warm. Maar ondanks dat moet je rekening houden met middagtemperaturen die kunnen oplopen tot ver boven de dertig graden. In de nachten koelt het af tot rond de 20 graden. De temperatuur van het zeewater ligt in de zomer boven de 20 graden. Tijdens de zomermaanden wordt Malaga getrakteerd op gemiddeld 10 tot 11 uren zon per dag. Regen valt er nauwelijks. Je zult begrijpen dat airconditioning in je hotel in Malaga geen overbodige luxe is.
Het najaar, ideale reisperiode voor een stedentrip
Vanaf september zakt de temperatuur langzaam naar waarden rond de 25 graden. Het zeewater is nog steeds aangenaam warm, want water koelt nu eenmaal maar langzaam af. Deze maanden zijn prima geschikt om een stedentrip of korte strandvakantie naar Malaga te plannen. Het is niet meer zo heel warm, ideaal weer voor een wandeling door de stad, of huur een fiets om de stad te verkennen. Wil je meer doen dan alleen maar aan het strand liggen en sangria drinken dan is de herfst de beste reisperiode om Malaga te bezoeken.
De winter valt langzaam in
Zoals al eerder vermeld: Van winter is in Malaga eigenlijk geen sprake. Sneeuw hebben de inwoners nog nooit gezien. Mutsen, sjaals en wanten worden er niet verkocht. Inwoners van Malaga die in de winter Nederland bezoeken zullen het bitter koud vinden, zelfs als het niet vriest en er geen sneeuw valt. De neerslagkans neemt wel wat toe in de winter, maar de regen die er valt is te verwaarlozen in vergelijking tot Nederland. December is gemiddeld de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 16 graden. Het zeewater is dan nog steeds gemiddeld een graadje warmer. Voordat het echt koud zou kunnen worden gaan de dagen alweer lengen en stijgt de temperatuur, op weg naar een nieuw aangenaam voorjaar.
Waar kan ik de weersverwachting van Malaga checken?
Wanneer je je vakantie gaat plannen en wilt bepalen wat de beste reisperiode is om Malaga te bezoeken dan kun je op het internet staatjes vinden met gemiddelden als het om het weer gaat. Wil je op korte termijn vertrekken, dan is het verstandig om de week- of 14-dagen verwachting te raadplegen. Ook deze vind je op het internet. Op de bekende weerpagina’s waar je ook het weer in Nederland kunt checken is ook een optie voor het weer in Europa beschikbaar. Hier kun je de korte termijn weersverwachting over Malaga controleren kort voor je vertrek.
De Spaanse cultuur is aangepast aan het klimaat
De originele Spaanse cultuur is aangepast aan het klimaat in het land. De siësta is niet voor niets in de warme zuidelijke landen uitgevonden. Op het heetst van de dag is het zeer onaangenaam om te werken. Zware lichamelijke arbeid kan zelfs tot gezondheidsklachten leiden. Daarom werd het middagdutje ingesteld. In zuidelijke landen is men gewend om ’s morgens vroeg met werken te beginnen, meestal tussen 7 en 8. Er wordt doorgewerkt tot een uur of twaalf. Tijdens de warmste uren van de dag, tot meestal een uur of vier ’s middags, wordt er niet gewerkt. Daarna pakken de Spanjaarden hun werkzaamheden weer op en werken dan door tot 7 of 8 uur ’s avonds. Dit verklaart meteen waarom de gemiddelde Spanjaard pas om een uur of negen ’s avonds aan tafel gaat voor het diner.
Leef het leven van de relaxte zuiderling
Het is aan te raden als je in de zomermaanden naar Malaga gaat, om het dagritme van de bewoners over te nemen. Zo voorkom je dat je op het heetst van de dag misschien te veel inspanningen verricht. Zoek tijdens de uren waarop de zon op haar hoogste punt staat de schaduw op en zorg dat je voldoende drinkt. Houd je rustig en geniet van je vakantie door het rustig aan te doen. Zodra het wat minder warm wordt, koeler is niet echt een goed woord, kun je weer wat actiever worden door een museum te bezoeken of te gaan shoppen. Meld je niet op de in Nederland gebruikelijke tijd van zes uur ’s avonds voor het diner bij een restaurant. De kans is groot dat ze nog lang niet open zijn. Al zijn er in toeristische gebieden wel veel restaurants die zich aan de toeristen uit Noord Europa aanpassen. Maar wil je gaan eten in een echt typisch Spaans restaurant, dan is de kans groot dat de keuken pas vanaf een uur of acht open is.
Bescherm je goed tegen de zon
Wanneer je Malaga bezoekt, bescherm je dan goed tegen de zon. Zeker aan het strand verbrand je sneller dan je denkt. Smeer je daarom goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Herhaal dit insmeren gedurende de dag nog een aantal malen. Als je gaat zwemmen en je zonnebrand is niet waterproof, smeer je dan direct nadat je uit het water komt opnieuw in. Zo voorkom je niet alleen dat je verbrandt, maar je verkleint hiermee ook de kans om huidkanker te ontwikkelen.
Grote gevolgen broeikaseffect voor Spanje
Niet alleen in Nederland maar ook in Spanje speelt het probleem van de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. Als er niets wordt gedaan om het broeikaseffect terug te dringen dan zijn de gevolgen voor Spanje rampzalig. Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde temperatuur in Spanje aan het einde van de 21e eeuw met maximaal 7 graden kan stijgen. Daarnaast stijgt de zeespiegel volgens het meest zwarte scenario met een meter. Hierdoor komen bepaalde stranden onder water te staan. Ook de stijging van de temperatuur is geen prettig vooruitzicht, aangezien het vooral in het binnenland van Spanje nu in de zomer al verstikkend warm kan worden. De cijfers werden gepresenteerd op de dag voordat het Kyoto klimaatverdrag in werking treedt. Ook Spanje heeft dit verdrag geratificeerd. Dit was in 2005. Spanje zal dus met vergaande maatregelen moeten komen om het doemscenario af te wenden.