Virgen del Carmen
Spanje is van oorsprong een katholiek land en dat merk je tot op de dag van vandaag in vele tradities die in dit land worden gevierd. Ook in Malaga wordt aandacht besteed aan Virgen del Carmen, oftewel de Maagd Carmen. Op haar feestdag, 16 juli, zijn er diverse activiteiten, zowel in Malaga stad als in de regio. Carmen is de beschermheilige van de zee. Zij moet ervoor zorgen dat de vissers na het uitvaren weer behouden thuis komen, het liefst met hun netten vol heerlijke vis. Daarom wordt Carmen vooral in de kustregio’s geëerd.
Processies
Volgens goed katholiek gebruik wordt een heilige geëerd met een processie. Dit geldt ook voor Virgen del Carmen. In de kerken wordt voor de heilige gebeden. Tijdens de processies die in verschillende steden worden gelopen, wordt het heiligbeeld van Carmen meegedragen. Meestal eindigt de processie op het strand. Het heiligbeeld wordt vervolgens in een bootje gezet en langs de kust gevaren. Dit moet de vissers en andere zeelieden voor het komende jaar weer geluk brengen.
Activiteiten beginnen al eerder
Het feest van Virgen del Carmen wordt niet alleen op 16 juli gevierd. Al de dagen ervoor zijn er diverse activiteiten. In Estepona wordt er veel werk gemaakt van de viering van de feestdag van Virgen del Carmen. Zij is namelijk de patroonheilige van deze stad. De processie in Estepona is zeer spectaculair en gaat gepaard met veel dans en muziek en vuurwerk. Als je in de gelegenheid bent om deze processie te bekijken moet je deze kans zeker aangrijpen.
Rituelen in Malaga ter ere van Virgen del Carmen
Op het strand van La Malegueta vindt een bijzonder ritueel plaats ter ere van Virgen del Carmen. Na de processie wordt het beeld van de maagd Carmen in het water gelegd. Het lijkt te verdrinken, maar gelukkig zijn daar de duikers die het beeld weer opduiken en veilig aan land brengen. Op het strand is het een gezellige drukte, want ook dit feest wordt uiteraard gevierd met veel eten en drinken. Omdat het ten tijde van de viering, rond 16 juli, volop zomer is, maken de inwoners van Malaga er een lange nacht van en blijven ze tot in de kleine uurtjes op het strand. Ook in de visserswijken van Malaga wordt Virgen del Carmen uiteraard geëerd. Ook in deze wijken zijn er processies met het heiligbeeld als stralend middelpunt. Deze worden meestal in de avond uren gelopen. Ook in andere kustplaatsen is het ritueel rond Virgen del Carmen mee te maken. In Carihuela kun je Virgen del Carmen over de boulevard en de straatjes in dit plaatje aanschouwen.
De processie bekijken
De processies ter ere van Virgen del Carmen worden altijd rond 16 juli gelopen. Maar vaak niet op de dag zelf. Meestal wordt gekozen voor de zondag voor of na 16 juli. Als je rond deze tijd in Malaga bent en je wilt de processie bekijken, informeer dan bij de lokale bevolking of in je hotel. Zij kunnen je zeker vertellen wanneer dit bijzondere feest wordt gevierd.
De verering van heiligen
In Nederland worden in het katholieke zuiden ook nog wel processies gelopen, maar het wordt steeds minder gebruikelijk. Dit komt vooral doordat Nederland voor een groot deel protestant is en er sowieso sprake is van een teruglopend aantal gelovigen. In Spanje is de verering van heiligen nog wel gebruikelijk. Het gaat dan niet alleen om Virgen del Carmen, die een rol speelt voor geheel zeevarend Spanje, maar bijvoorbeeld ook om de verering van de heilige van een stad. Iedere stad in Spanje heeft een eigen beschermheilige. Deze dag wordt in iedere stad uitgebreid gevierd. Samenzijn met familie en vrienden is op dergelijke dagen erg belangrijk, evenals het deelnemen aan de bijbehorende rituelen. Alle feestdagen zijn in Spanje erg belangrijk. Ze overslaan of er niets aan doen komt maar bij weinigen in het hoofd op.
Waarom gebeurt dit niet in Nederland?
Nadat in Nederland het protestantse geloof zijn intrede deed, is heiligenverering eigenlijk een soort taboe. Dat hoorde bij het katholieke geloof en daar had Nederland zich nu juist aan ontworsteld met de Reformatie. Het protestantse geloof stond in het teken van nuchterheid en soberheid. Overdadig gedecoreerde kerken zoals bij de Rooms Katholieken pasten daar niet bij. Ook het vereren van heiligen, die als afgoden werden gezien, paste niet bij de protestantse geloofsbeleving. Daarom is het in Nederland een stuk minder gebruikelijk om feest- en gedenkdagen ter ere van heiligen te vieren. In Spanje, waar de overgrote meerderheid van de bevolking katholiek is, ligt dit heel anders.