Drie Koningen in Malaga
Drie Koningen wordt in Malaga gevierd zoals in Nederland en België Sinterklaas wordt gevierd. Het is een groot kinderfeest met cadeaus voor diegenen die zich het afgelopen jaar goed hebben gedragen. Drie Koningen wordt in Malaga gevierd op 5 en 6 januari. Op 5 januari is de feestelijke intocht van de Drie Koningen en de dag erna is het feest. 6 januari is in veel landen in Zuid-Europa een vrije dag, zo ook in Malaga.
De feestelijke intocht
Wanneer je in de eerste week van januari in Malaga verblijft dan kan het bijna niet anders of je merkt iets van de feestelijkheden rond Drie Koningen. Op 5 januari vindt de optocht plaats, dit gebeurt ’s avonds vanaf ongeveer half zes. De optocht is vergelijkbaar met een carnavalsoptocht. Er rijden versierde wagens in mee die allemaal een bepaald thema vertegenwoordigen. De kinderen die langs de kant staan worden getrakteerd op snoep dat vanaf de wagens wordt gegooid. Natuurlijk speelt de commercie hierbij ook een rol, dus er wordt vanaf de versierde wagens flink reclame gemaakt. Het hoogtepunt van de optocht is uiteraard het moment waarop de wagens met de Drie Wijzen voorbij komen. Zij wuiven vanaf hun wagen vriendelijk naar de kinderen. Als je in Malaga bent tijdens deze optocht zal je merken dat de jeugd volledig in de ban is van de Drie Koningen.
Krijg ik een cadeau of niet?
Net als bij ons Sinterklaasfeest krijgen kinderen ter gelegenheid van Drie Koningen één of meerdere cadeaus. Natuurlijk krijg je dit alleen als je het afgelopen jaar goed gedrag hebt vertoond. De kinderen schrijven een brief aan de Drie Koningen waarin ze laten weten welk cadeau ze graag zouden krijgen van de Drie Koningen. De Drie Koningen zijn daags voor de intocht en het feest al in de stad te vinden. Vooral in grote winkelcentra kun je ze tegenkomen. Ze nemen dan de brieven van de kinderen aan en schudden overal handen. Net als bij het Sinterklaasfeest zullen de meeste kinderen hun cadeau uiteindelijk wel gewoon krijgen, ongeacht hoe braaf ze zijn geweest, maar hier ligt wel de nadruk op. Er wordt overigens nergens gesproken over sancties tegen kinderen die niet braaf zijn geweest. Het verhaal zegt hier niets over, in tegenstelling tot het Sinterklaasfeest. Hier werd vooral in vroeger tijden gedreigd met de roe en met “mee in de zak naar Spanje” voor kinderen die niet zoet waren geweest.
Het verhaal van Drie Koningen
De Drie Koningen of Drie Wijzen komen voor in de Bijbel. Volgens het Bijbelverhaal zagen zij een rijzende ster en dit wees er op dat er ergens een koning was geboren. De Drie Koningen gingen op pad om hem te zoeken en vonden hem uiteindelijk in de stal in Bethlehem. De wijzen hebben ook namen, hoewel die verschillen per cultuur. In het Grieks worden zij Apellius, Amerius en Damascus genoemd. In het Hebreeuws luiden hun namen Galgalat, Malgalat en Sarathin. Internationaal staan de wijzen bekend onder de namen Caspar, Melchior en Balthasar. Volgens de overlevering waren zij ten tijde van de geboorte van Jezus respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud. Deze leeftijden symboliseren drie belangrijke levensfasen in een mensenleven. De wijzen brachten het kindje Jezus goud, wierook en mirre als geschenken, deze drie geschenken spelen vooral in het katholieke geloof nog een belangrijke rol. Dit geldt dus ook voor Malaga, aangezien de overgrote meerderheid van de bevolking katholiek is in Spanje.
Drie Koningen in Nederland
In Nederland wordt de laatste jaren nog nauwelijks aandacht besteed aan Drie Koningen. In het verleden gingen kinderen zingend langs de deuren om snoep en soms ook wat kleingeld op te halen. Ze droegen lampionnen en waren verkleed als de drie koningen. Ze liepen dan ook traditioneel in groepjes van drie. In katholieke kerken werden traditiegetrouw langwerpige kaarten aan de gelovigen uitgereikt, die zij prominent in de woonkamer of hal van hun woning ophingen. Daarnaast bestond nog de zegening van huizen, waarbij een teken op of naast de deur werd geschreven met krijt. Dit opschrift bleef dan staan tot Pinksteren. Tegenwoordig zijn deze tradities niet meer gebruikelijk in Nederland. De enige plaatsen waar nog iets aan Drie Koningen wordt gedaan zijn Den Bosch en Tilburg. Deze feesten zijn opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Drie Koningen in België
Ook in België is veel verloren gegaan van de tradities rond Drie Koningen. Vroeger vond in het Belgische Sint Niklaas een grote optocht plaats met de Drie Koningen als middelpunt. Net als in Nederland is 6 januari ook in België nog wel traditiegetrouw de dag om de kerstboom op te tuigen. In België en ook in Frankrijk is verder nog de traditie van de driekoningentaart. Hierin wordt een muntstuk of boon verstopt. Degene die het stuk taart treft waar deze in is verstopt mag zich die dag koning noemen.