Dia de la Victoria
De Dia de la Victoria staat in het teken van de bevrijding van Malaga op de Moren in 1487. De Moren waren Spanje binnengetrokken vanuit Afrika en hadden het land overgenomen om er een islamitisch regime te vestigen. Na langdurige overheersing besloot een aantal katholieke koningen de strijd aan te gaan tegen de Moren. Deze strijd resulteerde er uiteindelijk in dat de Moren uit Spanje werden verdreven. Malaga werd bevrijd in het jaar 1487. Op 8 september werden de Moren verslagen, nadat vanaf augustus een groot offensief tegen hen was begonnen.
Basiliek ter ere van Virgen de la Victoria
Na de overwinning op de Moren besloten de katholieke koningen om een basiliek te bouwen ter ere van de Virgen de la Victoria. De bouw nam vele jaren in beslag. De eerste steen werd gelegd in 1528 en pas ruim twee en een halve eeuw later was de basiliek klaar. Hierdoor heeft het gebouw verschillende bouwstijlen. De katholieke koningen die Malaga hadden veroverd op de Moren wilden met dit gebouw een statement maken dat Malaga nu katholiek was. Dat is overigens goed gelukt want de overgrote meerderheid van de bevolking rekent zich tot dit geloof. Daarom is Dia de la Victoria ook een populaire feestdag in Malaga.
De legende van het Mariabeeld van Malaga
Ten tijde van de katholieke koningen die tegen de Moren streden ontving één van hen, koning Fernando, een profetie te horen van het Mariabeeld dat op dat moment in Malaga aanwezig was. Die profetie luidde dat de Moren binnen drie dagen verslagen zouden worden. Toen dit inderdaad lukte en de bezetters op de vlucht sloegen, werd Maria, als Maagd der Victorie, beschermheilige van de stad Malaga. Vanaf 1528 werd begonnen met de bouw van de basiliek om haar te eren voor de hulp die ze had geboden bij de bevrijding van de stad. Het duurde nog tot 1867 voordat de toenmalige paus Virgen de la Victoria officieel benoemde tot de patroonheilige van de stad en het bisdom Malaga.
Feestelijke processie
Op 8 september wordt Virgen de la Victoria gevierd. Het beeld van de patroonheilige staat het gehele jaar in de basiliek, behalve ten tijde van haar gedenkdag. Dan wordt het beeld in een feestelijke processie door de stad gedragen. Op 8 september wordt de geboorte van Maria gevierd met een mis in de kathedraal. De processie vindt ’s avonds plaats. Daaraan voorafgaand wordt een “bloemenoffer” gebracht aan Maria. Hieraan nemen verenigingen en notabelen uit Malaga deel. De processie begint rond half acht vanaf de kathedraal van Malaga. Rond 23.30 uur arriveert de stoet bij de basiliek. Er wordt meestal een vaste route gelopen, informatie hierover is te vinden op het internet of bij de plaatselijke VVV. Ook in veel hotels is men bekend met de route. Wil je de processie bekijken dan is het aan te raden tijdig een plekje langs de route te bemachtigen.
Vrolijke processie
De processie ter ere van Virgen de la Victoria kan worden gezien als een “vrolijke processie”, zeker als je deze vergelijkt met de processies tijdens Semana Santa. In de stoet lopen verenigingen mee, notabelen en leden van het gemeentebestuur. Vanuit de ramen van de panden langs de route worden rozenblaadjes op de beeltenis van Maria gegooid die in de stoet wordt meegedragen. De optocht gaat gepaard met mooie muziek, je hoort deze dus al van verre aankomen. Wanneer je rond 8 september in Malaga verblijft is het zeker de moeite waard om de processie te gaan bekijken.
Wat is een processie?
Een processie is een gebruik binnen diverse geloofsstromingen. In Nederland kennen we het vooral van het Rooms Katholieke geloof. Hierop zijn ook de processies in Spanje en dus ook in Malaga gebaseerd. Tijdens een processie belijden gelovigen in het openbaar hun geloof door een bepaalde heilige te vereren. In Malaga is dat dus Virgen de la Victoria. Er wordt onderscheid gemaakt tussen boeteprocessies en processies ter verering van heiligen. Tijdens een boeteprocessie, zoals Semana Santa, is de sfeer beduidend minder opgewekt dan tijdens de processie ter ere van Virgen de la Victoria.
Spanje is een land van katholieke tradities
Sinds Spanje in de 15e eeuw werd bevrijd van de Moren heeft de katholieke traditie er stevig voet aan de grond gekregen. Verreweg de meeste Spanjaarden zijn katholiek en belijden hun geloof ook actief. Hoewel in veel West-Europese landen het kerkbezoek terugloopt is er in Spanje nog steeds een grote katholieke geloofsgemeenschap. Mede daarom is er ook nog steeds veel aandacht voor de katholieke tradities die in Spanje worden gevierd. De feesten gaan over het algemeen gepaard met samenzijn met familie en vrienden en overvloedig en lekker eten.