Carmen Thyssen Museum
Carmen Thyssen-Servera werd uitgeroepen tot Miss Spanje in 1961. Zij werd de vijfde en laatste echtgenote van de in Nederland geboren baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. Hij was van Zwitserse komaf en een bekend industrieel en kunstverzamelaar. Om belastingtechnische redenen vestigde hij zich later in Monaco. De uitgebreide kunstcollectie van Hans Thyssen werd geërfd door zijn vrouw toen hij in 2002 overleed. De collectie wordt sinds zijn dood beheerd door Carmen Thyssen. Een deel van de kunst wordt sinds de opening in 2011 tentoongesteld in het Carmen Thyssen museum.
Gevestigd in een oud kasteel
Evenals het Picasso museum is ook het Carmen Thyssen museum gevestigd in een oud kasteel, en wel het Palacio de Villalón. Dit is een kasteel dat stamt uit de tijd dat de Moren een groot deel van Spanje overheersten. De entree van het kasteel is gerenoveerd in Renaissance stijl. Naast het museum vind je in een modern pand het auditorium dat eveneens deel uitmaakt van het Carmen Thyssen museum. Ondanks dat het museum is gehuisvest in een pand van vele honderden jaren oud, is de inrichting binnen verrassend modern. Je stapt in mooie lichte hallen waar de kunst uitermate goed tot zijn recht komt. Het dak van het gebouw is voorzien van glas, waardoor je op de bovenste etage een prachtig uitzicht hebt, onder andere op de prachtige toren van de Sagrado Corazon.
Kunst uit Andalusië
Het echtpaar Thyssen had een duidelijke voorliefde voor kunst uit Andalusië. Als je door het museum loopt is de kunst uit deze streek op veel van de tentoongestelde schilderijen goed te herkennen aan de geschilderde taferelen. De kunst is onder andere afkomstig uit Sevilla, Cordoba en uiteraard ook Malaga. Er zijn ook schilderingen te zien van typisch Spaanse feria’s en stierengevechten, die nu eenmaal deel uitmaken van de cultuur in Andalusië. Op de bovenste verdieping kun je een regelmatig wisselende expositie bekijken, deze is ook apart van de rest van het museum te bezichtigen. De weduwe van Hans Thyssen heeft zelf veel invloed gehad op de tentoongestelde werken en de wijze waarop de toonzalen zijn ingericht.
Niet alleen voor kunstliefhebbers
Het Carmen Thyssen museum is erg laagdrempelig. Je vindt er geen zware en diepzinnige moderne kunst, die alleen door echte liefhebbers wordt begrepen. Er hangen schilderijen die een beeld geven van het leven in Andalusië in vervlogen tijden, die ook zeker de moeite waard zijn voor mensen die geen frequente museumbezoekers zijn. De toegangsprijs voor het museum bedraagt 6 euro. Gepensioneerden, gehandicapten en studenten betalen minder, kinderen onder de 12 jaar die onder begeleiding van een volwassene het museum bezoeken mogen gratis naar binnen. Er geldt ook een lager tarief voor grote families en groepen.
Meerdere huwelijken
Carmen was de vijfde echtgenote van Hans Thyssen-Bornemisza. Ze trouwden in 1985. Carmen had toen ook al twee huwelijken achter de rug. Zij had ook een zoon, Alejandro, geboren in 1980. Deze zoon werd door Hans Thyssen geadopteerd. Carmen en Hans bleven samen totdat hij in 2002 overleed. Nadat haar echtgenoot was overleden adopteerde Carmen nog een tweeling, twee meisjes, uit het Verenigd Koninkrijk.
Beheer van de kunstcollectie
Carmen Thyssen nam het beheer van de uitgebreide collectie kunst op zich toen haar echtgenoot overleed. Er werd een museum ingericht in Madrid, waar een ruime collectie van 200 werken te zien is. Daar kwam in 2011 het museum in Malaga bij, waar vooral kunst uit de streek Andalusië tentoongesteld wordt.
In opspraak
Carmen Thyssen kwam aan het begin van de 21e eeuw in opspraak toen bleek dat ze bepaalde financiële constructies liet toepassen. Volgens critici deed ze dit bewust om belasting te kunnen ontduiken. Een zegsman van Carmen Thyssen verklaarde desgevraagd dat deze constructies waren gekozen om het mogelijk te maken om kunst, die vaak een grote waarde vertegenwoordigt, eenvoudig van het ene naar het andere land te kunnen verplaatsen. Dit was nodig om wisselende exposities met het werk uit de nalatenschap van Hans Thyssen te kunnen voorzien van materiaal.
Een aanwinst voor de stad
Het Carmen Thyssen museum mag zeker worden gezien als een aanwinst voor de stad. De collectie die er wordt getoond bestaat uit kunst van onder meer plaatselijke kunstenaars uit Andalusië die anders wellicht nergens voor publiek te zien zouden zijn geweest. Het museum mag zich dan ook verheugen in veel belangstelling, er staan in het hoogseizoen vaak lange rijen voor de ingang. Op zondag is het museum op bepaalde tijden gratis toegankelijk. Omdat veel mensen van deze mogelijkheid gebruik maken is het verstandig om tijdig in de rij te gaan staan als je het museum gratis wilt bezoeken.