Carnaval Malaga
Carnaval is een traditioneel katholiek feest dat over de hele wereld wordt gevierd. Ook in Malaga is het een belangrijk feest. Carnaval in Malaga is geen “zuipfeest”, ook mensen die niets hebben met deze traditie kunnen er in Malaga zeker van genieten. Het carnaval wordt hier zeer stijlvol gevierd, met veel humor en vrolijkheid. Aangezien in Spanje samen eten erg belangrijk is, wordt deze traditie ook met carnaval in ere gehouden. Op de zaterdag waarop het feest van start gaat kun je op verschillende plaatsen in de stad traditionele streekgerechten proeven, die worden gratis uitgedeeld.
Verkiezing van de God en Godin
In Malaga kiest men niet een Prins Carnaval zoals in Nederland en België. Hier worden een God en Godin gekozen, in het Spaans Dios Momo y la Diosa del Carnaval. Dit gebeurt tijdens een groots gala op de Plaza de la Constitición, dat plaatsvindt op de zaterdagavond. Voor de kinderen vindt een dergelijke verkiezing ook plaats, dit gebeurt op zondagmiddag. De God en Godin krijgen een complete hofhouding van nimfen, prinsessen en prinsen. Deze worden eveneens gekozen tijdens het gala op zaterdagavond. De God en Godin lopen vervolgens in een parade over de Calle Larios, uitgedost in prachtige en kleurrijke kostuums.
Feestelijk versierde straten
De belangrijke winkelstraten van Malaga, vooral de Calle Larios, pakken uit met feestelijke verlichting. De kerstverlichting, die nog maar net was opgeruimd, wordt weer tevoorschijn gehaald en voorzien van versieringen die met carnaval te maken hebben. Hiermee worden de belangrijkste winkelstraten feestelijk versierd. Als je in Malaga bent in de carnavalsweek is het zeker de moeite waard om de feestelijk verlichte straten te gaan bekijken. De lichtjes branden tussen 19.00 en 2.00 uur.
Het beste carnavalslied
In de weken voorafgaand aan het carnaval in Malaga vindt in de plaatselijke theaters de verkiezing plaats van het beste carnavalslied van het jaar. Diverse zangers, zangeressen en groepen strijden om de eer. In de liedjes die meedingen wordt veel humor gebruikt. Ook is het gebruikelijk om in de carnavalskrakers lokale politici en bekende inwoners van Malaga op de hak te nemen. Naast deze verkiezing vindt er ook veel straattheater plaats.
Verkiezing van Drag Queens
Niet alleen de God en Godin van het carnaval worden gekozen tijdens het grote gala op de zaterdagavond van het carnaval, er is ook een heuse Drag Queen verkiezing. Mannen, uitgedost in extravagante vrouwenkostuums, doen mee aan de verkiezing. Zij lopen vervolgens ook mee in de optocht na afloop van de verkiezing die door de feestelijk verlichte Calle Larios trekt, gadegeslagen door vele inwoners en toeristen.
De afsluiting van het carnavalsfeest
Het carnaval in Malaga wordt traditiegetrouw afgesloten met de begrafenis van een ‘ansjovis’. Dit heeft te maken met de bijnaam die de inwoners van Malaga dragen, namelijk “boquerones”. El Boqueron is een door de inwoners gemaakte ansjovis. Deze wordt in een optocht door de stad gedragen op weg naar het strand van La Malagueta. Daar wordt hij traditiegetrouw verbrand. De ansjovis staat symbool voor de inwoners van Malaga, vermoedelijk omdat zij heel veel visgerechten eten. Ook aan de verbranding van El Boqueron gaat een goede maaltijd vooraf, waarna de optocht vanuit het centrum van de stad vertrekt naar het strand.
De traditie van carnaval
Carnaval wordt niet op een vaste datum gevierd. De dagen waarop het carnavalsfeest plaatsvindt hangen af van het moment waarop Pasen wordt gevierd. Carnaval wordt gevierd van zondag tot en met dinsdag. Dinsdagavond, als het feest is afgelopen, begint de Vastentijd die 40 dagen duurt, tot Pasen. Op Aswoensdag gaan katholieken naar de pastoor om een askruisje te halen. De berekening van de carnavalsperiode is als volgt: Pasen vindt plaats op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente op 21 maart. Deze berekening stamt al uit het jaar 325 na Christus. Pasen valt altijd in de periode tussen 22 maart en 25 april. Carnaval vindt plaats zeven weken voor Pasen. Bij de vastentijd van 40 dagen tellen namelijk de zondagen niet mee.
Carnaval in Nederland
In Nederland wordt carnaval vooral in de zuidelijke provincies gevierd. In Noord-Brabant en Limburg en delen van Zeeland ligt het openbare leven grotendeels stil tijdens carnaval. Maar ook in een aantal steden “boven de rivieren” wordt enthousiast carnaval gevierd, zoals bijvoorbeeld in Flevoland. Dit komt vooral omdat nadat deze provincie ontstond in 1986 veel Brabanders en Limburgers er naartoe verhuisden en hun tradities meenamen. Ook in het Friese Sneek wordt carnaval gevierd, alsmede in een aantal plaatsen in Groningen en Gelderland. Voor het overige reizen carnaval liefhebbers uit het noordelijke deel van het land meestal af naar het zuiden om het feest daar te vieren.