Teatro Romano de Malaga
In Malaga bevindt zich een Romeins theater zoals je ze ook in Griekenland en Italië kunt vinden. Dit oude Romeinse bouwwerk werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden in de jaren 50 van de vorige eeuw. Het gemeentelijk archief en de bijbehorende bibliotheek werden gerenoveerd en bij de uitvoering van deze werkzaamheden werden de overblijfselen van het oude theater blootgelegd. Je vindt het Teatro Romano Malaga aan de Calle Alcazabilla. Omdat de opgravingen behouden moesten blijven, is deze straat nu meer een plein geworden waar vele historische bezienswaardigheden te vinden zijn.
Restauratie
Het oude theater is in delen opgegraven. Uiteraard waren de overblijfselen niet ongeschonden. De restauratie van het Teatro Romano zoals het nu te zien is, heeft ruim 30 jaar geduurd. Het Casa de la Cultura, het gebouw waar de bibliotheek en het archief waren gevestigd, werd eind jaren 80 gesloopt. Dit besluit werd genomen om de onder dit gebouw liggende historische resten alsnog bloot te kunnen leggen. Het archief en de bibliotheek zijn nu op een andere locatie in Malaga gevestigd. De sloop van het oude gebouw begon uiteindelijk pas in 1995. In 2011 was het gehele Teatro Romano blootgelegd en gerestaureerd.
Incompleet theater
Bij de restauratie bleek dat het theater niet compleet is. Een deel ervan is door de Romeinen gebruikt om een soort fabriek te bouwen. Toen de Moren het in Spanje voor het zeggen hadden in de 15e eeuw hebben zij delen van de restanten van dit theater gebruikt om de vesting Alcazaba van te bouwen. Dit werd duidelijk toen bleek dat een aantal pilaren die door de Romeinen waren gemaakt voor het theater in het fort Alcazaba werden teruggevonden. Ondanks deze tegenvallers is het theater na renovatie nog redelijk compleet.
Oudste Romeinse theater
Teatro Romano Malaga is niet het grootste theater uit de Romeinse tijd dat in Spanje is teruggevonden. Het is waarschijnlijk wel één van de oudste historische theaters. Het vermoeden bestaat dat het theater in Malaga al in de eerste eeuw voor Christus werd gebouwd, toen keizer Augustus aan de macht was. Het theater is waarschijnlijk gebruikt tot de derde eeuw na Christus. Er worden zelfs nu nog regelmatig gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden op de locatie van het theater.
Bezoek het Teatro Romano Malaga
Je kunt het Teatro Romano bekijken vanaf de Calle Alcazabilla. Naast het theater vind je een expositieruimte. Hier kun je je laten informeren over de tijd dat de Romeinen leefden in wat nu Andalusië is. Soms worden er voorstellingen gegeven in het theater, hiervoor is een houten vlonder aangelegd. Het is ook zeker een aanrader om het theater ’s avonds te gaan bekijken. Dan wordt het namelijk mooi verlicht.
De geschiedenis van Romeinse theaters
De Romeinen hebben het bouwen van theaters afgekeken van de Grieken toen ze hun land binnenvielen in de laatste eeuwen voor Christus. De Romeinen namen deze kennis vervolgens mee naar landen waar ze zich eveneens vestigden. Zo kon het gebeuren dat er ook in Spanje Romeinse theaters werden gebouwd, waaronder die in Malaga.
In de eerste eeuwen na Christus verwaterde de interesse voor culturele voorstellingen in de theaters. Ze raakten daardoor in verval en werden uiteindelijk soms deels gesloopt omdat het materiaal voor andere gebouwen kon worden gebruikt. Dit gebeurde ook met het theater in Malaga. Delen ervan zijn terug te vinden in het Alcazaba fort dat de Moren bouwden toen ze Spanje bezet hadden. Ook de opkomst van het Christendom speelde een rol. De christelijke leiders vonden de voorstellingen die in de theaters werden gegeven onzedelijk. Daarom werden ze verboden en zodoende werden steeds meer theaters gesloten.
Theaters in Europa
Opgravingen hebben uitgewezen dat de Romeinen overal in Europa theaters hebben gebouwd. Vele daarvan zijn bewaard gebleven en nadat ze werden ontdekt gerestaureerd. Deze theaters zijn geen amfitheaters, zoals vaak wordt gedacht. Deze theaters, waarvan er in met name Griekenland nog een aantal zijn gevonden en gerestaureerd, staan bekend om hun uitstekende akoestiek. Ze werden in de tijd dat ze gebouwd zijn vooral gebruikt voor gladiatorengevechten en dus niet voor theatervoorstellingen.
Het Teatro Romano Malaga was dus geen amfitheater maar een theater voor serieuze voorstellingen. Toen hiervoor de interesse afnam in de eerste eeuwen na Christus raakten ze in verval doordat ze nog niet of nauwelijks werden gebruikt. En daarna volgde, zoals eerder vermeld, de soms gedeeltelijke sloop omdat de stenen voor andere bouwwerken werden gebruikt. Dit laatste gebeurde overigens niet alleen in Malaga maar bij voorbeeld ook in het Italiaanse Rome.